Η ΕΕ αποφασίζει οτι Αμερικανοί δεν θα χρειαστούν βίζες για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη

visa

Το ζήτημα της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας έχει επιλυθεί, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να περιμένει από τις ΗΠΑ να ανταποκριθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επαναφέρει τις απαιτήσεις θεώρησης για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ανέφερε η NPR.

Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα μετά την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης με τις Η.Π.Α., επικαλούμενη την έλλειψη αμοιβαιότητας της Αμερικής, και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει να απαιτεί από τους Αμερικανούς να πληρώνουν για θεώρηση όταν επισκέπτονται την Ευρώπη. Επί του παρόντος, πολίτες της E.U. Τα κράτη μέλη της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας πρέπει να αποκτήσουν βίζα για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 1986, οι επισκέπτες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη μπόρεσαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς θεώρηση για σύντομες διαμονές μικρότερες των 90 ημερών, αλλά πρέπει να εγκριθούν από το ηλεκτρονικό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών των Η.Π.Α., βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών Ασφάλειας που καθορίζει την καταλληλότητα συμμετοχής.

Μετά την ψηφοφορία, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε: “Η ΕΕ θα επιλέξει πάντα την αφοσίωση, τη δέσμευση και τη διπλωματία των ασθενών για μονομερή αντίποινα #visareciprocity.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σε δήλωσή της ότι “η προσωρινή αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν αντιπαραγωγική αυτή τη στιγμή και δεν θα εξυπηρετούσε το στόχο της εξασφάλισης ταξιδιών χωρίς θεώρηση για όλους τους πολίτες της ΕΕ“. Στην πλήρη αμοιβαιότητα των θεωρήσεων μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2017.

Η αποκατάσταση της υποχρέωσης θεώρησης για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ευρώπη θα αποτελούσε δαπανηρό στοίχημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται με το επικείμενο Brexit, ένα αποδυναμωμένο ευρώ, και αυξανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν προκαλέσει πολλούς Αμερικανούς να ξανασκεφτούν σχέδια ταξιδιού. Η έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα από την American Express Global Business Travel διαπίστωσε ότι το 54% των ταξιδιωτών ασχολούνται με τα διεθνή ταξίδια και το 56% αναφέρει την προσωπική ασφάλεια ως κύριο μέλημά τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. εξέδωσε προειδοποίηση ταξιδιού αυτή την εβδομάδα για όλη την Ευρώπη, αναφέροντας τον πιθανό κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. Η προειδοποίηση έχει οριστεί να λήγει την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Τον περασμένο μήνα, ο Διευθυντής Εσωτερικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. John Kelly, δήλωσε ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να επανεξετάσουν τη συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, αναφέροντας δυνητικούς κινδύνους τρομοκρατίας.

[AdSense-C]

Σε μια δήλωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε: ῾῾Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι επαφές με τους συνομιλητές των ΗΠΑ σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο εντείνονται, οδηγώντας στη δρομολόγηση μιας διαδικασίας προσανατολισμένης στα αποτελέσματα για να φέρει τα πέντε Ε.Π. Κράτη μέλη στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης῾῾

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής για τα πέντε ευρωπαϊκά έθνη όταν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της υπουργικής συνάντησης ΕΕ-ΗΠΑ για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις που έχει προγραμματιστεί για τις 15 και 16 Ιουνίου στην Βαλέτα της Μάλτας.


Advertisement

Advertisements
Share this Post