12 αλήθειες & μύθοι για τις πτήσεις

plane

Τα αεροπλάνα αποφεύγουν να πετούν ακόμα πάνω απο το Τρίγωνο των Βερμούδων; Μπορεί να σας ρουφήξει η τουαλέτα του αεροπλάνου; Και τι είναι ο κανόνας 240; Σας αποκαλύπτουμε μερικούς μύθους σχετικά με τις πτήσεις και όλα όσα θέλατε ποτέ να ξέρετε για τα αεροπορικά ταξίδια, με 12 fun facts για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας …

 

11 fun facts about planes

1. Μπορούν τα κινητά τηλέφωνα (ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές) να προκαλέσουν πραγματικά προβλήματα σε ένα αεροπλάνο;

Το μικρό σας iPad μόνο δεν θα προκαλούσε πτώση στα συστήματα πλοήγησης ενός αεροσκάφους. Εάν όλοι κρατούσαν τα κινητά ή ηλεκτρονικά τους gadgets τότε η συνδυασμένη παρεμβολή από όλες αυτές τις συσκευές μπορεί να είναι πρόβλημα. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις πραγματικές επιπτώσεις των ενεργοποιημένων συσκευών. Επομένως, πρόκειται περισσότερο για προφύλαξη. Αλλά ίσως είναι καλύτερο να τηρήσετε τους κανόνες. Θα είναι δυσάρεστο να προκαλέσετε μια αεροπορική συντριβή μονο και μόνο για να το δοκιμάσετε.

2. Γιατί δεν υπάρχει ποτέ σειρά 13 σε ένα αεροπλάνο;

Πολλές αεροπορικές εταιρείες εχουν απομακρύνει τη σειρά 13 από τα αεροσκάφη τους. Η Lufthansa επίσης πετάει χωρίς τη σειρά 17 γιατι στην Ιταλία  θεωρούν αυτόν τον αριθμό άτυχο. Η Alaska Airlines είναι ένας από τους λίγους που λειτουργούν στην πραγματικότητα αεροσκάφη με  σειρά 13. Γιατί το κάνουν παραμένει ένα πραγματικό μυστήριο αεροπορικών ταξιδιών.

3. Είναι αλήθεια ότι όλες οι τουαλέτες αεροπλάνων πρέπει να είναι εφοδιασμένες με ένα τασάκι, παρόλο που το κάπνισμα στα αεροσκάφη έχει απαγορευτεί για σχεδόν 15 χρόνια;

Ναί. Η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία FAA λέει ότι όλα τα αεροπλάνα πρέπει να έχουν σταχτοδοχεία και αυτό έχει υιοθετηθεί από τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων. Ο κανόνας τέθηκε σε ισχύ αφού ένα τσιγάρο που απορρίφθηκε προκάλεσε συντριβή επιβατών το 1973. Επομένως, ένα από τα καλύτερα γεγονότα για τα αεροπλάνα είναι ότι, αν και το κάπνισμα στα αεροπλάνα είναι παράνομο για σχεδόν δύο δεκαετίες, όλες οι πτήσεις εξακολουθούν να έχουν σταχτοδοχεία σε περίπτωση που οι καπνιστές καταρρεύσουν απο το πόθο τους για τσιγάρο και τον κίνδυνο να ανάψουν φωτιά στο αεροσκάφος.

[AdSense-A]

4. Τα αεροπλάνα εξακολουθούν να αποφεύγουν το τρίγωνο των Βερμούδων; (Και το έκαναν ποτέ;)

Ο θρύλος λέει ότι πάνω από 1.000 αεροσκάφη και πλοία εξαφανίστηκαν ενώ διασχίζουν την περιοχή μεταξύ των Βερμούδων, του Πουέρτο Ρίκο και της Φλώριδας. Το γεγονός είναι ότι τα αεροπλάνα έχουν ταξιδέψει εδω και χρόνια στη μυστηριώδη ζώνη και συνεχίζουν να το κάνουν, παρά τους μύθους. Αξίζει ίσως τον κίνδυνο όταν η μόνη άλλη επιλογή είναι παράκαμψη 1.800 μιλίων.

5. Πρέπει το πλήρωμα θαλάμου να είναι εντός ορισμένων ορίων υψους και βάρους;

Το πλήρωμα θαλάμου επιβατών πρέπει να είναι άνω των 5’2″ για να φτάσει στα εναέρινα διαμερίσματα (συνήθως περίπου 6′ ύψος) και να κινήσει χειροκίνητα την ολίσθηση εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, εάν είστε ψηλότεροι από 6’2″, τότε ίσως έχετε ένα μικρό πρόβλημα να διπλώνετε μέσα στην καμπίνα. Όσον αφορά τις μέσες τιμες της μέσης, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, εφ’όσον μπορείτε να εξυπηρετήσετε  κατά τη διάρκεια μιας αναταραχής.


Advertisement

6. Μπορεί η αστραπή να συντριψει ενα αεροπλάνο;

Θα πίστευες ότι ένα μεγάλο κομμάτι μέταλλο που πετάει μέσα από μια καταιγίδα θα ήταν ένας πιθανός στόχος για αστραπη; Λοιπόν, είναι. Η αστραπή χτυπά κάθε εμπορικό αεροπλάνο κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο. Αλλά μην ανησυχείτε (!) Το τελευταίο αεροπλάνο που χτθπηθηκε απο αστραπη ήταν το 1967. Σήμερα, τα αεροπλάνα πρέπει να περάσουν με επιτυχία αρκετές και πολυ αυστηρές δοκιμές πιστοποίησης κεραυνού και οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν μόνο μικρές αναταράξεις σε περίπτωση αστραπής.

7. Θα εκραγει το αεροπλάνο αν πυροβόλησεις με ένα όπλο μεσα στο αεροσκάφος;

Εάν είστε ο Harrison Ford στο Air Force One, τότε πιθανότατα θα είστε εντάξει. Εξαρτάται από το που χτυπήσει. Εάν μια σφαίρα περάσει από την πλευρά του αεροπλάνου, μην ανυσηχείτε. Η πίεση της καμπίνας θα αντισταθμίσει την τυχόν διαρροή πίεσης από την οπή. Εάν μια σφαίρα περάσει από ένα παράθυρο, αυτό είναι λίγο πιο ανησυχητικό. Όλος ο αέρας βγάινει έξω από το παράθυρο, οπότε θα πάρει οτιδήποτε μαζι του που δεν είναι συνδεδεμένο. Εάν χτυπήσει στην άτρακτο τότε υπάρχει η πιθανότητα έκρηξης και πιθανότατα είναι καλή ιδέα να κάνετε μια γρήγορη έξοδο,ακόμα και στα 39.000 πόδια.

9. Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν επιτρέπεται να σηκωθεί ενώ ο πιλότος είναι στην τουαλέτα;

Όταν ανάβει το σημάδι ζώνης ασφαλείας, όλοι οι επιβάτες πρέπει να παραμείνουν καθισμένοι. Παρά τα όσα μπορεί να υποθέσετε, δεν οφείλεται σε απροσδόκητες αναταράξεις. Συνήθως σημαίνει ότι το άτομο στις πτήσεις ελέγχου κάνει ένα διάλειμμα για το loo. Το μέλος του πληρώματος θαλάμου επιβατών νούμερο 1 θα προφυλάξει την πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης για να αποτρέψει την είσοδο στο θάλαμο διακυβέρνησης. Απλά ελπίζετε ότι ο άντρας που ελέγχει τα χειριστήρια δεν θα κοιμηθεί ή δε θα κλειδώσει τον πιλότο.

10. Μπορείτε να μεθυσετε πιο γρήγορα σε αεροπλάνο;

Αυτό το γεγονός που αναφέρεται συνήθως στις πτήσεις υποστηρίζει ότι η έλλειψη οξυγόνου επί του σκάφους σημαίνει ότι το αλκοόλ θα φτάσει στο κεφάλι σας πολύ πιο γρήγορα στον αέρα από ό, τι θα ήταν στην γη. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ της κατανάλωσης στον αεροδρόμιο και των 12.000 ποδιών. Το ίδιο ισχύει αν βρίσκεστε στην παμπ ή στον ουρανό: έξι ποτήρια σαμπάνιας πριν το πρωινό θα σας κάνουν να βλέπετε τους αλλους λίγο πιο κομψους.

11. Είναι οι πλησιέστερες στις έξοδους θέσεις το ασφαλέστερο σε περίπτωση σύγκρουσης;

Τα ατυχήματα που αφορούν αεροσκάφη συμβαίνουν για διάφορους λόγους, καθιστώντας αδύνατο να πούμε ότι ένα κάθισμα είναι ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο. Εάν το αεροσκάφος  πιάσει φωτιά τότε η ύπαρξη δίπλα σε μια έξοδο μπορεί να είναι βολική. Λιγότερο εάν οι πόρτες εκτοξεύονται και ειστε ακριβώς εκεί. Απλά γνωρίζοντας τη θέση της πλησιέστερης εξόδου σας είναι ίσως το ασφαλέστερο στοίχημά σας.

12. Τι είναι ο κανόνας 240;

Επικαλέστε τον «Κανόνα 240» και οι αεροπορικές εταιρείες θα σας αποζημιώσουν για τυχόν ταλαιπωρία που μπορεί να σας προκάλεσαν. Ή μήπως οχι; Υπάρχει πράγματι το άρθρο 240; Λοιπόν, λέγοντας απλά τις λέξεις «Rule 240» στο προσωπικό check-in δεν θα βοηθήσουν. Όχι πια ούτως ή άλλως. Ήταν μια προϋπόθεση που το Υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειων κατέθεσε με τις περισσότερες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες για να βεβαιωθείτε ότι σας αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τώρα όμως, κάθε αερομεταφορέας έχει διαφορετική πολιτική. Αυτοί ονομάζονται όροι μεταφοράς, οι οποίοι, αν βρίσκονται εντός της Ευρώπης, πρέπει να συμμορφώνονται προς το κοινοτικό δίκαιο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει αυτά καλά πριν από την πτήση, και να πάρετε ένα αντίγραφο μαζί σας, ώστε να μπορείτε να διαμαρτύρεστε σωστά.


Advertisements
Share this Post